fbpx

Food for Thought 1 | Waarom zijn bedrijven zoals Instagram en TikTok zo succesvol?

Dit is een foto

Waarom zijn bedrijven zoals Instagram en TikTok zo succesvol? Ze moeten iets gemeen hebben en dat klopt. Hun business modellen zijn gebaseerd op de platform thinking theorie. Vaak zorgt dit voor een ongekende ontwrichting binnen een branche. Denk bijvoorbeeld ook aan Airbnb, het grootste hotel ter wereld zonder kamers. Platform Thinking is een combinatie van data, technologie en een community.

Instagram en TikTok zijn zo succesvol omdat ze op een andere manier innoveren

Het heeft allemaal te maken met innovatie. Wat verstaan we onder innovatie? Hier zijn veel theorieën over. Vaak hebben we het bij innovatie over het verslaan van de concurrentie of over het maximaliseren van het rendement voor aandeelhouders. De laatste jaren hebben we geleerd dat dit niet de juiste manier is om hier naar te kijken. Als we iets geleerd hebben dan is het wel dat het doel van innovatie het oplossen van consumentproblemen is.

Welke stromingen zijn er binnen innovatie?

We kijken binnen innovatie naar drie verschillende stromingen: de ‘stuff’-aanpak, de ‘optimalisatie’ aanpak en de ‘platform’-aanpak.

De ‘stuff’-aanpak was de aanpak in het industriële tijdperk om consumentproblemen op te lossen door meer dingen te creëren en produceren.

 De ‘optimalisatie’ aanpak gebruikt algoritme. Je hebt spullen die niet optimaal zijn verdeeld. Er is een tweestapsaanpak voor het oplossen van een probleem:

  • verzamel alle informatie over de dingen die er zijn;
  • gebruik algoritmen om de juiste dingen optimaal af te stemmen op de wensen van de consument.

Google bouwde een van de snelstgroeiende bedrijven die de optimalisatie aanpak toepaste op het wereldwijde informatieprobleem.

Platform thinking: unieke combinatie van data, technologie en een community

Het draait om drie dingen

1. Data – de brandstof van alle platformen

Data is de drijvende kracht achter veel platformen. Je hebt data nodig om relevante diensten aan te bieden aan je gebruiker.

2. Technologie – de infrastructuur

Technologie vormt de infrastructuur van een platform. Dit omvat het zichtbaar maken van van de data en de interactie tussen gebruikers faciliteert. De technologie is de krach achter het platform. Je merkt de waarde hier pas van als er een storing zich voordoet in de infrastructuur.

3. Community – de gebruikers en de interactie

De community zijn de interacties op het platform tussen gebruikers onderling en dat met de eigenaren van het paltform. De community is vaak de drijvende kracht van een platformen, zoals bij Facebook en Airbnb. Vaak is dit juist niet zo zichtbaar doordat gebruikers niet met elkaar connecten, maar alleen via het platform waarde uitwisselen. Denk aan Nest of Apple.

Wij zetten in 2020 volledig in op platform thinking

We hebben in het verleden natuurlijk al Reefler en Sam ontwikkeld. Eigen platformen met eigen communities. Onze eigen games werken ook op onze eigen systemen.

Momenteel zijn we bezig met het ontwikkelen van drie nieuwe apps waarbij we vanaf het begin ontwikkelen vanuit deze theorie. We nemen je graag mee in deze ontwikkeling en zijn er van overtuigd dat deze manier van werken en het toepassen van deze theorie ook veel voor onze klanten kan betekenen.

We hebben de theorie in dit blog versimpeld uitgelegd. Het in de praktijk brengen heeft nog wel wat voeten in de aarde. Onderschat niet hoeveel data jij binnen je organisatie in huis hebt. Met de juiste technologie is het mogelijk om met die data een community te creëren die echt waarde heeft voor je organisatie.  Op welke manier zou jij deze drie punten kunnen implementeren in de organisatie? bij jou mogelijk zijn?

Voor Athletic Fitness gaan we dit jaar ook aan de slag met deze theorie. Zij gaan dik inzetten op het community gevoel gedreven door technologie en data. Ze hebben de start zelf goed omschreven in een aantal simple woorden. Hierdoor wordt de verandering tastbaar. Bij Athletic Fitness wordt je niet #Fit maar #AthleticFit.

Wil jij ook onderzoeken over welke data jij beschikt en hoe je daar een community van kan creëren door de juiste technologie? Neem vrijblijvend contact met ons op om een innovatiesessie te doorlopen.

Jouw online concept begint bij Snoober Media

Nieuwsgierig geworden? Laat je gegevens achter

    Ook interessant

    Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter

    Instagram did not return a 200.

    Geef een antwoord