fbpx

Food for Thought 1 | Waarom zijn bedrijven zoals Instagram en TikTok zo succesvol?

Dit is een foto

Waarom zijn bedrijven zoals Instagram en TikTok zo succesvol? Ze moeten iets gemeen hebben en dat klopt. Hun business modellen zijn gebaseerd op de platform thinking theorie. Vaak zorgt dit voor een ongekende ontwrichting binnen een branche. Denk bijvoorbeeld ook aan Airbnb, het grootste hotel ter wereld zonder kamers. Platform Thinking is een combinatie van data, technologie en een community.

Instagram en TikTok zijn zo succesvol omdat ze op een andere manier innoveren

Het heeft allemaal te maken met innovatie. Wat verstaan we onder innovatie? Hier zijn veel theorieën over. Vaak hebben we het bij innovatie over het verslaan van de concurrentie of over het maximaliseren van het rendement voor aandeelhouders. De laatste jaren hebben we geleerd dat dit niet de juiste manier is om hier naar te kijken. Als we iets geleerd hebben dan is het wel dat het doel van innovatie het oplossen van consumentproblemen is.

Welke stromingen zijn er binnen innovatie?

We kijken binnen innovatie naar drie verschillende stromingen: de ‘stuff’-aanpak, de ‘optimalisatie’ aanpak en de ‘platform’-aanpak.

De ‘stuff’-aanpak was de aanpak in het industriële tijdperk om consumentproblemen op te lossen door meer dingen te creëren en produceren.

 De ‘optimalisatie’ aanpak gebruikt algoritme. Je hebt spullen die niet optimaal zijn verdeeld. Er is een tweestapsaanpak voor het oplossen van een probleem:

 • verzamel alle informatie over de dingen die er zijn;
 • gebruik algoritmen om de juiste dingen optimaal af te stemmen op de wensen van de consument.

Google bouwde een van de snelstgroeiende bedrijven die de optimalisatie aanpak toepaste op het wereldwijde informatieprobleem.

Platform thinking: unieke combinatie van data, technologie en een community

Het draait om drie dingen

1. Data – de brandstof van alle platformen

Data is de drijvende kracht achter veel platformen. Je hebt data nodig om relevante diensten aan te bieden aan je gebruiker.

2. Technologie – de infrastructuur

Technologie vormt de infrastructuur van een platform. Dit omvat het zichtbaar maken van van de data en de interactie tussen gebruikers faciliteert. De technologie is de krach achter het platform. Je merkt de waarde hier pas van als er een storing zich voordoet in de infrastructuur.

3. Community – de gebruikers en de interactie

De community zijn de interacties op het platform tussen gebruikers onderling en dat met de eigenaren van het paltform. De community is vaak de drijvende kracht van een platformen, zoals bij Facebook en Airbnb. Vaak is dit juist niet zo zichtbaar doordat gebruikers niet met elkaar connecten, maar alleen via het platform waarde uitwisselen. Denk aan Nest of Apple.

Wij zetten in 2020 volledig in op platform thinking

We hebben in het verleden natuurlijk al Reefler en Sam ontwikkeld. Eigen platformen met eigen communities. Onze eigen games werken ook op onze eigen systemen.

Momenteel zijn we bezig met het ontwikkelen van drie nieuwe apps waarbij we vanaf het begin ontwikkelen vanuit deze theorie. We nemen je graag mee in deze ontwikkeling en zijn er van overtuigd dat deze manier van werken en het toepassen van deze theorie ook veel voor onze klanten kan betekenen.

We hebben de theorie in dit blog versimpeld uitgelegd. Het in de praktijk brengen heeft nog wel wat voeten in de aarde. Onderschat niet hoeveel data jij binnen je organisatie in huis hebt. Met de juiste technologie is het mogelijk om met die data een community te creëren die echt waarde heeft voor je organisatie.  Op welke manier zou jij deze drie punten kunnen implementeren in de organisatie? bij jou mogelijk zijn?

Voor Athletic Fitness gaan we dit jaar ook aan de slag met deze theorie. Zij gaan dik inzetten op het community gevoel gedreven door technologie en data. Ze hebben de start zelf goed omschreven in een aantal simple woorden. Hierdoor wordt de verandering tastbaar. Bij Athletic Fitness wordt je niet #Fit maar #AthleticFit.

Wil jij ook onderzoeken over welke data jij beschikt en hoe je daar een community van kan creëren door de juiste technologie? Neem vrijblijvend contact met ons op om een innovatiesessie te doorlopen.

Jouw online concept begint bij Snoober Media

Nieuwsgierig geworden? Laat je gegevens achter

  Ook interessant

  Food for Thought

  Food for Thought 1 | Waarom zijn bedrijven zoals Instagram en TikTok zo succesvol?

  Waarom zijn bedrijven zoals Instagram en TikTok zo succesvol? Ze moeten iets gemeen hebben en dat klopt. Hun business modellen zijn gebaseerd op de platform thinking theorie. Vaak zorgt dit->

  Lees verder

  Nieuws SEO

  SEO 1 | 404 meldingen zijn killing voor je webshop of website

  Irriteer jij je ook zo aan 404 meldingen? Ze zijn killing voor je webshop of website. Hoe maak je een leuke 404 pagina? Bekijk hieronder de leukste die wij tegenkwamen. Het->

  Lees verder

  Bedrijfsidentiteit Nieuws Snoober Media

  Kom je op onze nieuwe werkplek in Zutphen kijken?

  Wat een euforie! Vanaf 1 november zijn we gevestigd in ons nieuwe kantoor aan de Kuiperstraat in Zutphen. Een nieuwe plek om voor onze klanten en onszelf projecten te doen.->

  Lees verder

  Webshop

  E-Commerce 4 | Loop jij met je webshop achter de feiten aan voor de feestdagen?

  Hoe staat het met de voorbereidingen voor de feestdagen? De voorraden voor Sinterklaas en Kerst moeten ondertussen wel besteld en geleverd zijn. Je hebt natuurlijk ook je content kalender voor->

  Lees verder

  Nieuws Veiligheid

  Veiligheid 7 | Waarom blijft WordPress veiligheid toch zo een hot topic?

  Je hoort in de media regelmatig berichten over de hacks en malware die zich nestelen in onveilige installaties van WordPress. Er wordt zoveel over geschreven dat we merken dat ook->

  Lees verder

  Nieuws Snoober Media

  Algemene Voorwaarden 1 | Wijzigingen per 10 mei 2019

  Voor ons is het belangrijk dat je weet welke afspraken we met elkaar hebben. Transparantie heeft voor ons een hoge prioriteit. Onze nieuwste algemene voorwaarden gaan vandaag, op 10 mei->

  Lees verder

  Webshop

  E-Commerce 3 | Ben je als webshop al bezig met Sinterklaas en Kerst van 2019?

  We hebben Pasen net achter de rug. Lijken de volgende feestdagen nog ontzettend ver weg voor je? Dat zijn ze niet. Om volledig van de koopgekte rondom Sinterklaas en Kerst->

  Lees verder

  Nieuws Wordpress

  WordPress 2 | 5 belangrijke WordPress tips

  Weet je dat WordPress ouder is dan Facebook en Twitter? Het is dan ook niet gek dat WordPress als CMS het grootste marktaandeel heeft. Het fluctueert maar WordPress heeft altijd->

  Lees verder

  Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter

  No images found.

  Geef een reactie