fbpx

Social Media 1 | De don’ts die je moet vermijden voor meer likes

Dit is een foto

Heb jij ook al zo een hippe social media manager? De toffe content creator die zijn contentstrategie meteen op tafel legt als jij wat oppert om te delen? Waarschijnlijk niet. Vaak moet je zelf bedenken wat je gaat delen en wanneer. Hoe je reageert als er interactie met je is op een social netwerk. Allemaal zaken waarbij je fouten kan maken die je duur kunnen komen te staan. De lijst met virals van verkeerd begrepen begrippen en reacties van merken zijn eindeloos. We nemen graag een aantal don’ts met je door.

Grote merken maken ook wel eens een foutje

Veel mensen vonden de reclame van Ohra seksistisch. Ze kregen een storm van kritiek over zich heen, hebben de post verwijderd en hun excuses aangeboden.

Reactie van Ohra: “De post van de 2 artsen was ongelukkig gekozen. Domme onhandigheid van ons. Onze excuses als we iemand voor het hoofd hebben gestoten. Sorry!”

Dit is een foto

Geen contenstrategie hebben

Het hebben van een contentstrategie is belangrijk. Niet alleen voor social media maar voor al je content. Vanuit een strategie is het veel makkelijker om content te creëren. Je hebt je doelgroep in kaart gebracht en weet precies welke content ze aantrekkelijk vinden. Dit kun je vanuit je contentstrategie vooruit plannen, het overgrote deel van de creatie komt niet op het laatste moment waardoor je een continue stroom van kwalitatieve content aan je volgers kan voorschotelen.

Geen goede vervolgstrategie

Heb je de aandacht van volgers dan is het belangrijk om goede vervolgstappen te hebben. Het is zonde van de investering als je na je mogelijk effectieve posts geen vervolgpost(s) hebt. Als je klaar bent met het creëren van je huidje contentstrategie begin je eigenlijk op basis van je analysegegevens direct met je volgende strategie. Wat heeft er gewerkt en wat niet? Welke aanpak is voor herhaling vatbaar en wat moeten we anders gaan doen. Soort content, de tijden voor het delen, de regelmaat. Allemaal zaken die je opnieuw moet bepalen.

De post niet gecontroleerd

Check, check dubbelcheck! Zorg er altijd voor dat de post gecontroleerd wordt. Proeflees de post goed. Check de foto’s en videos of er niet iets geks on te zien is. Luister ook goed naar het geluid in de videos. Is er iets te horen dat niet te horen moet zijn. Check alles dubbel voordat je het deelt. Een screenshot van je fout is namelijk zo gemaakt.

Een externe 2e lezer kijkt mogelijk kritischer maar het hoeft niet altijd iemand anders te zijn. Bekijk de post zelf nog een keer voordat je hem deelt. Wij adviseren altijd om content een paar dagen van te voren te maken. Dat lukt ons ook niet altijd en ondanks dat deze post zo online gaat nadat hij door 2 mensen is proefgelezen bestaat er altijd nog een kans dat er fout instaat. Als het goed is hebben we niet zo’n fout gemaakt als bij het voorbeeldvan Ohra.

Je gebruikt #hashtags niet goed

Sommige social media draaien op hashtags. Denk aan Instagram en Twitter. Snapchat heeft weer een andere manier gevonden door middel van geofilters. Een soort hashtags voor Snapchat omdat die dienst meer locatie gericht is. Op Facebook is het gebruiken van hashtags eigenlijk een no no. Gebruik Tagdef.com om te onderzoeken wat je hashtags betekenen. Je wilt je bericht niet aan een foute hashtag koppelen.

Don’ts aangaande hashtags

  1. Gebruik nooit te veel hashtags
  2. Gebruik geen té lange hashtags
  3. Gebruik geen populaire hashtags die niets met je post te maken hebben
  4. Gebruik geen hashtags van concurrenten
  5. Gebruik geen hashtags die jargon- of branche-zoekwoorden bevatten

Te veel/te weinig posten

Er moet een goede balans in je frequentie van posts. De meest effectieve frequentie verschilt per social media netwerk. Op Instagram is het devies om niet meer dan één keer per dag te posten. Op Twitter kan je 20 keer per dag posten. Één blogpost per week is meer dan voldoende om je klanten te informeren over nieuwe ontwikkelingen binnen je vakgebied. Zoek naar balans en effectiviteit. Bekijk het platform, de doelgroep en je eigen mogelijkheden. Kies een postfrequentie die bij je past.

Teveel delen in een korte tijd

We benadrukken het nog even extra. Een stortvloed aan social media berichten is niet effectief. Vooral als een account nieuw is denken we over het algemeen vaak dat een stortvloed aan posts effectief is. Het zit hem vaak ook in een nieuw ontdekt enthousiasme voor het medium. Een stortvloed aan berichten kan betekenen dat je eerste volgers afhaken omdat je hun tijdslijn overspoelt met “niet” relevante berichten. Temper je enthousiasme en zet in op een dynamische groei in de tijd.

Neem contact op met vragen over social media

Niet reageren/Te veel reageren

Hoe vaak moet je reageren? Dit is soms lastig. Veel merken reageren alleen op negatieve reacties. Dat is niet oké. Probeer ook het gesprek aan te gaan met mensen die positief reageren. Zet ze in het zonnetje. Repost een leuk bericht waar ze positief over je praten. Soms kiezen merken er ook voor om af te haken in een gesprek. Als het onderwerp een wending neemt die niet fijn is voor je moet je toch het gesprek afronden op een manier die past in een openbare dialoog.

“Wist je dat social media gebruik een makkelijke manier voor je merk is om je merk bewustzijn te verhogen? Het creëren van een band met je klanten is nog nooit zo makkelijk geweest.”

Verkeerde platform en verkeerd gebruik

Kies het platform dat bij je doelgroep past. Ieder platform heeft zijn eigen doelgroep in de bijbehorende leeftijdscategorie. Je ziet dat verschillende platformen een andere plaats innemen in de verschillende leeftijdscategorieën.

Dit is een foto

Leeftijden van groepen

We verdelen voor het gemak de doelgroep in de volgende categorieën in: Digitieners (15-19 jaar), Millennials (20-39 jaar) en Generatie X (40-64 jaar). Je ziet dat het gebruik van platform erg verschilt. Houd hier rekening mee bij je posts.

Dit is een foto

*Bron: Social media onderzoek 2018 Newcom Research & Consultancy

Het kiezen van het platform dat bij de doelgroep van je leeftijd past is belangrijk. Het is vervolgens belangrijk om content te creëren dat bij deze leeftijdscategorie past. Je communiceert en bereikt deze leeftijdscategorieën op verschillende manieren. Doe hier onderzoek naar. Wat past voor jou bij welke groep. Maak bijvoorbeeld een buyers persona. Dit doe je met de B2B Buyer Persona Tool erg makkelijk.

Een buyer persona is een archetypische omschrijving van je ideale klant. Door de achtergrond, doelen, uitdagingen en pijnpunten van je belangrijkste beslissers en beïnvloeders in kaart te brengen creëer je waardevolle insights die jou helpen je product of dienst gericht te vermarkten.

Gebruik Social Media accounts

Je hoeft niet iedere keer terug te grijpen op deze grafieken als je wat deelt. Neem dit als richtlijn.

  • WhatsApp – alle groepen tot 64 jaar
  • Instagram – voornamelijk Digitieners stijging Millennials
  • Snapchat – Digitieners stijging Millennials
  • Facebook – voornamelijk Generatie X nog veel gebruikt door Millennials maar daar is wel een afname zichtbaar
  • Twitter – Millennials en Generatie X
  • Pinterest – voornamelijk Generatie X
  • LinkedIn – Millennials en Generatie X

Geen video’s delen

Video content kunnen we niet meer wegdenken. Na een aantal jaren van links laten liggen is Youtube alweer jaren helemaal hot. Instagram Stories, Vine (bestaat niet meer) en Snapchat hebben er allemaal aan bijgedragen dat we meer video content consumeren. Alleen foto en tekstuele content delen is niet meer genoeg. Zet in 2019 zeker in op video content. Voor Youtube’s algoritme geldt hoe langer hoe beter. Je hoeft niet meteen te beginnen met vloggen. Begin gewoon met het plaatsen van korte video’s.

Gebruik altijd deze checklist voor het posten

  1. Lees de post en bekijk de content een tweede keer
  2. Zorg dat er geen grammatica en taalfouten instaan
  3. Loop de links na die je deelt in je post. Werken ze of krijg je een 404 melding
  4. Deel de post op een tijd die het meest geschikt is om de doelgroep te bereiken
  5. Delen maar!

Het gebruik van social media om in contact te treden me je klanten, potentiële klanten en volgers biedt je veel mogelijkheden. Vergeet nooit dat je het vanuit een zakelijke of professionele invalshoek doet. Bedenk dus altijd wat je doet. We kunnen je altijd advies geven op dit gebied.

Jouw online concept begint bij Snoober Media

Een serie over social media

We vinden het belangrijk om te informeren over social media. Binnenkort lees je weer een nieuw artikel in deze serie.

Nieuwsgierig geworden? Laat je gegevens achter

    Ook interessant

    Food for Thought

    Food for Thought 1 | Waarom zijn bedrijven zoals Instagram en TikTok zo succesvol?

    Waarom zijn bedrijven zoals Instagram en TikTok zo succesvol? Ze moeten iets gemeen hebben en dat klopt. Hun business modellen zijn gebaseerd op de platform thinking theorie. Vaak zorgt dit->

    Lees verder

    Nieuws SEO

    SEO 1 | 404 meldingen zijn killing voor je webshop of website

    Irriteer jij je ook zo aan 404 meldingen? Ze zijn killing voor je webshop of website. Hoe maak je een leuke 404 pagina? Bekijk hieronder de leukste die wij tegenkwamen. Het->

    Lees verder

    Bedrijfsidentiteit Nieuws Snoober Media

    Kom je op onze nieuwe werkplek in Zutphen kijken?

    Wat een euforie! Vanaf 1 november zijn we gevestigd in ons nieuwe kantoor aan de Kuiperstraat in Zutphen. Een nieuwe plek om voor onze klanten en onszelf projecten te doen.->

    Lees verder

    Webshop

    E-Commerce 4 | Loop jij met je webshop achter de feiten aan voor de feestdagen?

    Hoe staat het met de voorbereidingen voor de feestdagen? De voorraden voor Sinterklaas en Kerst moeten ondertussen wel besteld en geleverd zijn. Je hebt natuurlijk ook je content kalender voor->

    Lees verder

    Nieuws Veiligheid

    Veiligheid 7 | Waarom blijft WordPress veiligheid toch zo een hot topic?

    Je hoort in de media regelmatig berichten over de hacks en malware die zich nestelen in onveilige installaties van WordPress. Er wordt zoveel over geschreven dat we merken dat ook->

    Lees verder

    Nieuws Snoober Media

    Algemene Voorwaarden 1 | Wijzigingen per 10 mei 2019

    Voor ons is het belangrijk dat je weet welke afspraken we met elkaar hebben. Transparantie heeft voor ons een hoge prioriteit. Onze nieuwste algemene voorwaarden gaan vandaag, op 10 mei->

    Lees verder

    Webshop

    E-Commerce 3 | Ben je als webshop al bezig met Sinterklaas en Kerst van 2019?

    We hebben Pasen net achter de rug. Lijken de volgende feestdagen nog ontzettend ver weg voor je? Dat zijn ze niet. Om volledig van de koopgekte rondom Sinterklaas en Kerst->

    Lees verder

    Nieuws Wordpress

    WordPress 2 | 5 belangrijke WordPress tips

    Weet je dat WordPress ouder is dan Facebook en Twitter? Het is dan ook niet gek dat WordPress als CMS het grootste marktaandeel heeft. Het fluctueert maar WordPress heeft altijd->

    Lees verder

    Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter

    No images found.

    Geef een reactie