
Wie gebruikt er tegenwoordig nog hetzelfde wachtwoord? Drie op de vijf mensen moet hier ja op antwoorden. Zij gebruiken bij verschillende online diensten hetzelfde wachtwoord. Daarnaast gebruikt twee op de vijf mensen niet meer dan vier verschillende wachtwoorden. Dit zijn schrikbarende cijfers als het gaat om online veiligheid.
Adobe, Bitly, BitTorrent, Dailymotion, imgur, LinkedIn, Playstation
Deze bedrijven waren allemaal in het nieuws omdat er tijdens een digitale inbraak persoonlijke gegevens zijn buitgemaakt. Het ging onder andere om e-mail adressen en/of wachtwoorden. Je zou het niet verwachten maar zelfs de systemen van deze bekende platformen blijken niet altijd veilig. Daarom is het ontzettend belangrijk om zelf je online veiligheid op orde te hebben.
Feit: 60% van de Nederlandse online gebruikers hebben hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites, 33% gebruikt telkens hetzelfde wachtwoord.
Meest gebruikte wachtwoorden
SplashData heeft zijn jaaroverzicht van de meest gebruikte wachtwoorden van het jaar gepubliceerd.
Je ziet dat de Nederlandse wachtwoorden iets afwijken van het wereldwijde lijstje maar de tendens is duidelijk. We leren het nooit!
10% van de mensen gebruikt minstens één van de tien slechtste wachtwoorden op deze lijsten. 3% van de mensen gebruikt het slechtste wachtwoord 123456.
Mocht je nog gebruik maken van wachtwoorden die hiernaast voorkomen dan is het zaak om na het lezen van de onderstaande tips meteen je wachtwoorden te veranderen.
*SplashData is al meer dan 15 jaar een leverancier van toepassingen voor wachtwoordbeheer
Wereldwijd
- 123456
- Password
- 123456789 – 3 ⬆️
- 12345678 – 1 ⬇️
- 12345
- 111111 – ?
- 1234567 – 1 ⬆️
- sunshine – ?
- qwerty – 5 ⬆️
- iloveyou
- princess – ?
- admin
Nederland
- 123456
- welkom
- welkom01
- wachtwoord
- qwerty
- amsterdam
- geheim
- 123456789
- feyenoord
- 12345
- welcome
- 666666
- abc123
- football
- 123123
- monkey
- 654321
- !@#$%^&*
- charlie
- aa123456
- donald
- password1
- qwerty123
- zxcvbnm
- 121212
- bailey
- freedom
- shadow
- passw0rd
- baseball/li>
- buster
- daniel
- hannah
- thomas
- summer
- george
- harley
- 222222
- jessica
- ginger
- letmein
- abcdef
- solo
- jordan
- 55555
- tigger
- joshua
- peppe
- sophie
- 1234
- robert
- matthew
- 12341234
- andrew
- lakers
- andrea
- 1qaz2wsx
- starwars
- ferrari
- cheese
- computer
- corvette
- mercedes
- blahblah
- maverick
- hello
- nicole
- hunter
- 1989
- amanda
- 1990
- jennifer
- banana
- chelsea
- ranger
- 1991
- trustno1
- merlin
- cookie
- ashley
- bandit
- killer
- aaaaaa
- 1q2w3e
- zaq1zaq1
- test
- hockey
- dallas
- whatever
- admin123
- pussy
- liverpool
- querty
- william
- soccer
- london
- 1992
- biteme
Online veiligheid is net zo belangrijk als je veiligheid thuis
Gebruik nooit twee keer hetzelfde wachtwoord
Het is een logisch gevolg van wat er hierboven is genoemd. Geen enkel systeem is 100% veilig. Soms komen kwaadwilligen aan gebruikersnamen en wachtwoorden. Deze wachtwoorden zijn wel gehashed. Zeg maar onleesbaar gehusseld. Maar omdat mensen veelal standaard wachtwoorden gebruiken zijn deze wachtwoorden zo te achterhalen.
Gebruik een lang wachtwoord
Hoe langer het wachtwoord hoe veiliger het is. Een random wachtwoord is sterk maar een lang wachtwoord van allemaal verschillende woorden is het belangrijkste. Wat denk je dat sterker is? Dit wachtwoord 3Cd6{QfL of dit wachtwoord ditismijnontzettendsterkewachtwoordzin. De tweede is een stuk sterker. Oké, genereer je zo’n lang wachtwoord random dan ben je helemaal de wachtwoordkoning!
Later in deze serie hebben we het over wachtwoordmanagers zodat je de lange random wachtwoorden makkelijk op een veilige manier kan opslaan zonder dat je ze hoeft te onthouden.
Feit: elk extra karakter in je wachtwoord verhoogt de moeilijkheid voor hackers om het te kraken.
De combinatie van lang en niet twee keer gebruiken
Hoe krijg je nou zo’n lange wachtwoordzin die voor iedere website verschillend is? Simpel! Gebruik een wachtwoord zin als ditismijnontzettendsterkewachtwoordzin. Plak er per website de naam van de website achter. Voor Facebook gebruik je dan ditismijnontzettendsterkewachtwoordzinvoorfacebook. Voor Instagram gebruik je dan ditismijnontzettendsterkewachtwoordzinvoorinstagram. Nu heb ik in het voorbeeld wel een hele lange wachtwoordzin gebruikt. Als jij je best doet zit je zo op een zin van meer dan 15 tekens. Dit is volgens experts momenteel meer dan genoeg tekens om een veilig lang wachtwoord te bedenken.
Speciale tekens
Een wachtwoord van random tekens is koning. Dat weten we. Hoe gebruik je die nu als je die lange wachtwoorden gebruikt. Vervang gewoon een aantal letters door een special symbool. Zo kun je de a vervangen door @. De o vervangen door een 0. Je kunt het zo gek maken als je wil. Dit is in ieder geval een begin. Zo kan je van het voorbeeld ditismijn0ntzettendsterkew@chtw00rdzin maken.
Samenvattend de vereisten voor een sterk wachtwoord
- Gebruik hetzelfde wachtwoord nooit twee keer!
- Gebruik altijd een minimale wachtwoordlengte van 15 of meer tekens
- Gebruik altijd hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen
- Vermijd herhaling van tekens
- Gebruik nooit letter- of nummerreeksen, gebruikersnamen, huisdierennamen, romantische relaties of informatie over jezelf
- Baseer een wachtwoord nooit op informatie die met je geassocieerd wordt
- Gebruik nooit informatie waar je familie, collega’s en/of kennissen van weten
- Gebruik nooit een wachtwoord dat uit een willekeurige combinatie van de bovengenoemde zwakke componenten bestaat
- Genereer voor de meest veilige optie altijd een willekeurig wachtwoord!
Gebruik voor het genereren van een sterk random wachtwoord je wachtwoordmanager of PasswordsGenerator.net. Je kan verschillende instellingen kiezen zoals lengte, met of zonder symbolen, cijfers en nog veel meer.
Mocht je nog vragen hebben of advies willen over wachtwoord veiligheid kan je contact met ons opnemen. We helpen graag de online veiligheid te vergroten en staan altijd open voor een gesprek hierover. We beantwoorden de vragen die je hebt en kunnen kijken hoe jouw online beveiliging ervoor staat.
Jouw online concept begint bij Snoober Media
Een serie over veiligheid
We vinden het belangrijk om te informeren over online veiligheid. Lees daarom ook het vorige artikel Veiligheid 1 | Je kunt niet meer om SSL heen” over veiligheid. Binnenkort lees je weer een nieuw artikel in deze serie. We duiken binnenkort dieper in wachtwoordmanagers en tweestapsverificatie.