fbpx

Veiligheid 4 | Beheer en onderhoud app, webshop, CMS, game en website. Saai? Nee man!

Dit is een foto

Hebben jullie het ook gemerkt met de update naar WordPress 5.0? De twijfel over wanneer je precies moet updaten? Bij zo een ingrijpende update moet je altijd even wachten. Wij hebben onze webshops en websites nog steeds niet geüpdatet omdat we nog op 1 plug-in zitten te wachten die moet worden bijgewerkt. Apps, webshops, Content Management Systemen, games en websites hebben liefde en zorg nodig. Het is belangrijk om alles up-to-date te houden door middel van goed beheer en onderhoud.

Vermijd enge dingen als hacks, virussen en malware

Je hoort er regelmatig over. Bewustwording met betrekking tot hacks, virussen en malware is belangrijk voor beter beheer en onderhoud. Je wilt niet degene zijn die ervoor zorgt dat er grote hoeveelheden klantinformatie openbaar wordt gemaakt. Omdat veel CMSen zoals WordPress, Magento en andere populair zijn, zijn ze gevoelig voor hacks, virussen en malware. Hoe populairder een CMS hoe meer mensen zich onrechtmatige toegang willen verschaffen tot deze systemen.

Dit is logisch want als ze eenmaal een achterdeurtje of een open deur hebben gevonden, kunnen ze meteen bij veel apps, webshops of websites naar binnen.

“Wist je dat 78% van de gehackte sites op het internet WordPress sites zijn”

Het is tijd voor goed beheer en onderhoud

Eigenlijk is het gek dat beheer en onderhoud bij ons onder het kopje extra diensten staat. Het is een groot gedeelte van ons werk. Na oplevering doen we naast content creatie vaak ook het beheer en onderhoud van de klant. Het is belangrijk dat systemen ten alle tijden up-to-date zijn. Daarnaast is het beheren van jouw omgeving ook belangrijk. Wie gebruikt allemaal je app, webshop of website? Hebben zij allemaal goede bedoelingen? Waar maken mensen misbruik van?

Wij gebruiken extra data voor beheer en onderhoud

We beheren veel data van klanten. Denk aan alle data binnen Analytics, Crazy Egg, Clicky. Ook diensten die voor debugging gebruikt worden leveren ons veel informatie. Vergeet daarbij de server logs ook niet. Allemaal zaken die de klant vaak zelf niet gebruikt voor goed beheer en onderhoud. Voor jou kan beheer en onderhoud een uitdaging zijn omdat de werkzaamheden die hierbij komen kijken meestal niet in je eigen toolbox zitten. Hoe ingewikkelder je online platform hoe ingewikkelder het is om alles te beheren en up-to-date te houden.

Over het algemeen is de tendens dat we de updates automatisch laten uitvoeren. De meeste apps, webshops en website zijn zo uitgebreid dat er altijd wel een plug-in is die nog niet bijgewerkt is voor de laatste versie van WordPress. Dit kan voor serieuze problemen zorgen en in sommige gevallen je app, webshop of website offline halen. Er moet dus altijd getest worden of alles al klaar is voor de laatste update.

Daarnaast kan het zijn dat een nieuwe versie van een plug-in niet meer correct werkt met een andere plug-in die je gebruikt. Allemaal variabelen om rekening mee te houden voordat je zomaar op die update knop drukt.

Als jouw online platform gebruik maakt van custom code, zoals veel van onze klanten doen, dan is het nog een veel ingewikkelder verhaal.

Denk altijd aan de onderstaande stappen als je het zelf doet

 1. Controleer of alle thema’s en plug-ins werken met de huidige versie van WordPress
 2. Maak een back-up
 3. Werk thema’s en plug-ins bij
 4. Update WordPress
 5. Test of alles nog werkt (Zo niet? Zet de gemaakte back-up terug)

Veel mensen vergeten een back-up te maken tijdens het update proces. Mede omdat ze WordPress vaak installeren door middel van een knop binnen de hosting omgeving. Ze zetten dan ook meteen automatisch updaten aan. Wij kiezen hier zelf niet voor. Mede door de komst van Patchman, software op de server bij de hosting provider die automatisch bugs in CMSen dicht, ontstaan er nog wel eens problemen.

Gebruik altijd UpdraftPlus – Backup/Restore voordat je een update binnen je WordPress omgeving uitvoert. Mocht er iets misgaan, kan je altijd de laatste back-up terugzetten waardoor je geen downtime hebt.

Wij maken tevens altijd van de server en van de database een back-up voordat we aan de slag gaan. Plus een back-up door middel van UpdraftPlus – Backup/Restore. Het eerste is voor jezelf niet nodig. Wij doen dit omdat we de verantwoordelijkheid dragen voor de gegevens van onze klanten tijdens ons beheer en onderhoud. Hierdoor garanderen we dat onze klant geen downtime ondervindt als er iets misgaat tijdens een update.

We helpen je graag

We merken dat sommige klanten er in eerste instantie voor kiezen om het beheer en onderhoud aan hun webshop of website zelf te doen. Echter, na oplevering gebeurt er eigenlijk altijd wel iets tijdens het updaten waardoor ze onze hulp nodig hebben. We helpen dan met alle liefde omdat beheer en onderhoud ons net zoveel voldoening geeft als creëren. Nou ja, bijna dan.

We beheren eigenlijk van alles. Of wij gebouwd hebben of iemand anders, dat maakt niks uit. We doen het met alle liefde. We horen graag hoe we jou hierbij kunnen helpen zodat je niet zelf een keer slachtoffer wordt van de fouten die kunnen optreden bij updaten.

Jouw online concept begint bij Snoober Media

Een serie over veiligheid

We vinden het belangrijk om te informeren over online veiligheid. Lees daarom ook het vorige artikel, “Veiligheid 3 | Wat is tweestapsverificatie? De volgende stap voor een betere beveiliging!“, over veiligheid. Binnenkort lees je weer een nieuw artikel in deze serie.

Nieuwsgierig geworden? Laat je gegevens achter

  Ook interessant

  Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter

  Instagram did not return a 200.

  Geef een antwoord